11.3.07

CAFÈ DEL DIUMENGE / La rància nostàlgia de l'esquerra elitista i les noves rebel.lions cíviques

Llegeixo avui diumenge a El Pais una interessant entrevista a Carmen Balcells. Una gran dona nascuda a La Segarra i que es va convertir en una de les icones de la Barcelona cosmopolita dels anys 60 i 70. Un cosmopolitisme relatiu, sempre sota l'òptica de la societat semiautàrquica en què estava immersa Espanya. Un cosmopolitisme que va tenir la literatura com una de les causes principals, i on naturalment Carmen Balcells hi va jugar un paper fonamental com la més important agent literària, entre d'altres de García-Márquez, de Vargas Llosa o de Manolo Vázquez Montalbán. El periodista Juan Cruz entrevista Carmen Balcells al seu pis del carrer Casanovas. Una entrevista que respira burgesia, elitisme (la pròpia Carmen declara la importància que han tingut per ella les relacions amb gent culta), i al final, inclús tribalisme, nostàlgia. Aquella nostàlgia tant pròpia de la colla de la gauche divine de passar-se llargues estones parlant d'aquest i d'aquell altre, amb la divina capacitat d'enquadrar a cadascú al seu lloc i mostrar una certa superioritat sobre el propi lector, amb aquell aire tant provincià com dient "nosaltres formàvem part d'aquest cercle i tú no". Per això aquesta secció és el Cafè del Diumenge, per reflexionar: amb l'admiració que naturalment professo per qui va contribuït a fer de Barcelona una capital literària, no puc però evitar aquest sentiment ranci en el recorregut de l'entrevista. Tot serà perquè ara és la dreta qui organitza les rebelions cíviques.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Suposo que deu ser dur pels més sensibles i menys solipsistes d'aquesta generació adonar-se que el seu cosmopolitisme era relatiu a la resta d'Espanya. La veritat, en conec uns quants i ara per ara s'han quedat una mica petits en el món que sorgeix després de la mort de Franco (fenòmen local d'impacte més aviat local), i la caiguda del mur i l'11-M (fenòmens locals d'impacte global). Per no dir res d'internet o la tecnofòbia romàntica de molts d'ells. En fin, respectem el que van intentar fer i posem-los en contexte ... però retirem-los que ja toca.

Anònim ha dit...

Que la única que organitzi les rebelions cíviques ara sigui la dreta.... no sé, em sembla una mica exaggerat.

No he vist massa "bien peinaos" a les manifestacions de "No vas a tener una casa en la puta vida" per exemple. Però tampoc he pogut veure, i en això tens raó, instal.lats en la nomenclatura de partits (d'esquerra o dreta) o ex-Bocaccios.