9.3.07

El debate sobre la presencia de Carlos Losada en Clickair reactiva el virus del provincianismo

El diario electrónico e-noticies publica hoy un artículo de opinión de su director en el que critica a Carlos Losada y a ESADE por la vinculación del primero con Clickair (Losada es director general de ESADE y Presidente de Clickair). Sin duda alguna, se trata de focos de provincianismo que perjudican las aspiraciones soberanistas que defiende hotelcatalunya. En primer lugar, ESADE es una institución privada cuyo director general puede o no puede apoyar a otras empresas, o bien aconsejarlas o bien presidirlas. Hacerlo o no hacerlo es algo que concierne a ESADE y al Patronato que gobierna la institución. La injerencia en la gobernabilidad de ESADE desafina con la libertad y la democracia corporativa e institucional. En segundo lugar, poner en cuestión el prestigio de ESADE es un ejercicio de desinformación agudo. ESADE es uno de los cuatro o cinco puntales de la marca Catalunya a escala global, probablemente junto a IESE, al Barça y dos o tres instituciones más. ¿No será que tal y como comentaba Jordi Pujol hace unos días en Catalunya le tenemos miedo a la excelencia? Finalmente, la crítica desaforada a Clickair tambien realimenta el virus del provincianismo. Iberia toma decisiones empresariales. Clickair es una compañía participada por Iberia pero tambien por empresarios catalanes de corte soberanista, como Artur Carulla a través de la sociedad Quercus Equity. Mezclarlo todo y pasarlo por la coctelera del reduccionismo es como mínimo decepcionante.

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Benvolgut Bofa

Què coi té a veure la ficada de pota de Losada amb el provincianisme? Encara no ho entenc.

Independència i rigor de "hotelcatalunya" no és també assumir quan el director general la caga per greu desprestigi de la institució i els que hi treballen? No siguem miops i diguem que IESE li ha passat la mà per la cara, agradi o no.

Julià

Anònim ha dit...

Perquè l'ha cagat en Losada? Per millorar el seu sou?

El provincianisme que denuncia l'Ivan és el de fer llistes i apuntar amb el dit a aquells que no pensen igual que nosaltres. Els del manifest deuen creure que el senyor Losada té una responsabilitat sagrada amb Catalunya que l'impedeix fer el que ha fet. Allà ells.

Sembla una forma de persecució basada en posar davant de tota acció l'adscripció a unes idees de nació força medievals.

L'IESE es mou en un imaginari proper a aquesta forma de pensar que demana "adhesiones inquebrantables" a principis eterns i sagrats. Encara que com, en realitat, els seus principis són Poder i Diners potser sí que tens raó i ha passat la mà per la cara a en Losada. Però de sempre, vaja.

En un cas tenim als de l'Eterna Nació Catalana d'Essències Intemporals i en l'altra La Hipocresia Vestida d'Espiritualitat. Tots plegats una colla de talibans (o provincians) més propers a la forma de pensar i reaccionar d'un Losantos que d'altra cosa.

Aquí el més coherent ha estat en Losada: business is business i el lliure mercat, el lliure mercat.

Valors lliberals que, no tenen massa a veure amb l'Opus o Montserrat.

En Losada ja és part d'una Catalunya desacomplexada com la que suposo que li agradaria veure en el futur a l'Ivan. I a mí.

Anònim ha dit...

Qualitat: tot és segons el color de les ulleres dels qui fan els rànquings:

Segons Financial Times, l'ordre és (2007). Instituto de Empresa, Iese, Esade

Segons Wall Street Journal ESADE (1!), Instituto de Empresa, IESE

(és interessant perquè aquest darrer és dels encarregats de contractar gent)


I. Empresa (Madrid): 11, IESE: 16, ESADE 24
http://rankings.ft.com/rankings/mba/rankings.html

Wals St. Journal: Esade 1, i. Empresa, 12 Iese 15
http://www.careerjournal.com/reports/bschool06/20060920-table-international.html

Anònim ha dit...

I que coi i pinta en això els rànquings??? Estàs de broma, no?

Per cert, el greu perjudici ha estat per a la imatge d'ESADE. Per als liberals d'ESADE i per als que no ho són. Si a sobre ets nacionaista, ja no et dic la cara que se't queda

Anònim ha dit...

Ei! Hola Anòmin,

En principi pren-t'ho amb calma que aquí intentem xerrar tranquilament.

No volia fer cap broma amb els rànquings només mostrar, enmig de tot el cacau, como les escoles de negocis es barallen per "pujar" i que dins aquesta perspectiva tampoc crec que haguem de despreciar el fet que IESE ha trobat una bona oportunitat per fer campanya al seu favor, tot i que en qüestió de qualitat unes vegades està amunt i d'altres avall. O sigui que li pot resultar útil el soroll i aparèixer com a "campió de la pàtria" (només cal veure el sarau que organitzarà el dia 22, el famós "acte acadèmic" en suport de l'aeroport).

No sé si entenc bé a l'Ivan però crec que vol indicar que hi ha formes i formes de donar suport a les iniciatives de creixement infrastructural per Catalunya.

Enmig de tot això uns han interpretat que en Losada "es passa als enemics de Catalunya" i potser l'Ivan intentava dir que una forma de millorar és entrar en iniciatives empresarials com fan molts acadèmics significats a d'altres escoles de negocis de mig món.

Però no s'ha vist així i no s'ha matitzat. Com diu l'Ivan també Clickari té interessos de suports "catalans de tota la vida" però aquí tothom a entrat "a sac" i IESE ho ha aprofitat mediaticament molt bé. Cosa que també hem de tenir en compte per valorar tot l'enrenou i el model de relacions entre país, empreses i acadèmia que maneguem per aquí.

Fer crèixer empreses amb participació catalana és probablement una forma tan lícita d fer crèixer el nostre futur com a nació com muntar campanyes reivindicatives i "actes acadèmics".

I et ben asseguro que ni sóc alumne ni ex-alumne d'ESADE ni d'IESE.

Anònim ha dit...

Doncs jo estic totalment d'acord amb la campanya de http://www.solofaltaeldirectordeesade.com/ Si Iberia no aposta per Catalunya, Catalunya no ha d'apostar per Iberia. Pero sembla que al Sr. Losada li han colat un bon gol!

Anònim ha dit...

Ok, perfecte. La teva opinió és la teva opinió i em sembla magnífic que hi hagi qui es ponunciï en contra del que no està d'acord orquestant campanyes o el que sigui. Ho dic de veritat, no discuteixo això.

Em preocupa que darrera de tot això pervisqui un pensament entestat en que la solució és un sol superaeroport en comptes d'una xarxa d'aeroports o una universitat separada de l'empresa o les decisions personals supeditades al "interès col.lectiu" etc. etc. I entenc que en Losada podria haver escollit una altra companyia per fer pont entre la escola i el "món real" però tot i així no deixo de veure tots aquests extrems.

Ja t'està bé tot el que s'ha avançat de les tesis que s'exposaran a l'acte académic d'ESADE? O només objectes al moviment que ha fet Losada?. Perquè no crec qeu es pugui destriar una cosa de l'altre.

Salutacions cordials.